X-Ray cihazları hayatımızın büyük bir bölümünde yeri olan cihazlardan biridir. Herhangi bir alışveriş merkezine, havaalanına ya da kurumsal binaya giriş yapmak istediğinizde Xray cihazlarından geçmek durumunda kalmaktasınız. X ray, nesnelerin x ışını kaynağından geçirilmesiyle görüntüleri oluşturan cihazlardır. X-ray aygıtının en önemli özelliği jeneratör gücüdür. Elektrikten güç alarak x ışını üretirler ve bu ışın sayesinde kapalı eşyaları tarayarak içerisinde ki maddeleri cinslerine göre xraye bağlı olan monitör ekranına yansıtırlar.
Genel olarak X-ray sistemleri çanta, paket, valiz, koli, zarf gibi eşyaların içini görüntüleyerek içlerinde; silah, bıçak, bomba gibi güvenliği tehdit edici bir cisim taşıyıp taşımadığı belirlemek amacı ile kullanılmaktadır. X-ray cihazlarının yanı sıra kapı tipi metal dedektörleri ve el dedektörleri de kişilerin üzerindeki tehdit edici unsurları tespit etmek amacıyla kullanılmaktadır. Düşük yoğunluklu manyetik alan kullanılan bu cihazların sağlık açısından zararlı olup olmadığı ise merak konusudur.
X-Ray Cihazlarında Radyasyon Tehlikesi
Xray cihazlarının içerisinde, radyasyon kaynağı olarak radyoaktif kaynak bulunmaz. Bu cihazlarda radyasyon kaynağı olarak x-ışını tüpü bulunur. Cihazlar elektrik enerjisi ile çalışır ve sadece çalışır durumda olduklarında x-ışını tüpü tarafından radyasyon üretilir. Cihazın çalışması durdurulduğunda ise radyasyon üretimi sonlanır. X ray cihazlarının zararlı olduğuna dair yaygın inanışın aksine yayılan radyasyon bedenimize zarar verecek düzeyde değildir.
X-Ray Cihazından Geçen Besinlere Radyasyon Sızar mı?
Yapılan araştırmalar doğrultusunda x-ray cihazının tasarımında radyasyonun çevreye yayılmasını önlemek amacıyla, kurşun levhalar veya paneller kullanılmıştır. Bu kurşun ve levhalar radyasyonun yayılımını önlemektedir. Ayrıca tünel çıkışlarına da kurşunlu vinil perdeler yerleştirilmiştir. Böylelikle x-ray cihazları hiçbir şekilde dış ortama yayılmamaktadır. Böylelikle x-ray cihazının besinleri ve bireyleri etkileyecek kadar radyasyon yaymadığı doğrulanmış olmaktadır.
Bunun yanında x-ray kontrol sistemleri sadece maddelerin içerisini görüntüleyebilecek düzeyde x-ray ışını yaymaktadır. Bu nedenle de besinlere hiçbir şekilde radyoaktif yükleme yaymamaktadır. Hatta öyleki x ışınları çoğu zaman, ürünlerin raf ömrünü uzatmak ve besinlerin sterilizasyonlarının sağlanması içinden de kullanılmaktadır.
Sonuç olarak tüm bu bilgiler ışığında x-ray cihazlarını endişe etmeden tercih edebilirsiniz. Çünkü Türkiye Atom Enerjisi Kurumu başta olmak üzere birçok kurumun yapmış olduğu araştırmalar doğrultusunda, x-ray geçiş kontrol sistemlerinin bireyler ve besinler üzerinde olumsuz bir etkisine rastlanmamıştır. Bu sebeple x-ray cihazlarını güvenliğiniz için tercih edebilir, aynı zamanda da x-ray cihazından geçen besinleri de gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz.
Hamililer de Dahil Herkes İçin Güvenilirdir!
Bir doz radyasyon microsievert / rem olarak ifade edilir. Powerguard xray cihazı 0.5 microsievert / rem yaymaktadır. Gelişmekte olan anne karnındaki bir bebeğe bile zarar verecek microsivert için 500 bin microsievert gereklidir. Böylelikle X ray cihazları kalp pili kullanan kişiler dışındaki herkes için güvenilirdir diyebiliriz. Kalp pili kullanan kişiler için zararlı olmasının nedeni ise; oluşan manyetik alanın kalp pilinin çalışmasında sorun yaratabilmesinden kaynaklanmaktadır.
Powerguard X-ray cihazlarımız; üretilen radyasyonun (x-ışınları) cihaz dışına sızıntısını en aza indirecek şekilde özel olarak tasarlanmıştır. X-ray cihazlarımızın giriş ve çıkışlarında radyasyonu önleyici perdeler bulunmaktadır. Bulunan önleyici perdeler sayesinde X-ray cihazlarımız insan sağlığını etkilemeyecek düzeydedir.
Denge Elektronik olarak, xray kiralama ve satış çözümlerimizle işletmelerinizin güvenliğini sağlarken, çalışanlarınızın da güvenliğini sağlıyoruz.
Herhangi bir teknolojinin yayılmasından önce, TSA Amerikan Ulaştırma Güvenlik İdaresi (The Transportation Security Administration) gebeleri de içeren tüm kişilerin güvenliğinden emin olmak için çok çeşitli testler yapmaktadır. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA – U.S. Food and Drug Administration) radyolojik sağlık ve alet merkezinin yürüttüğü araştırmaya göre de x-ray cihazlarından geçmek herkes için güvenilirdir. Ayrıca, medikal bir neden olmaksızın insanların radyasyona maruz bırakılması yasalara aykırıdır.
50 Kez X-Ray Cihazından Geçmek = | Dişçide Alınan Radyasyon |
1000 Kez X-Ray Cihazından Geçmek = | Göğüs Filmi Çektirirken Alınan Radyasyon |
4000 Kez X-Ray Cihazından Geçmek = | MR Çektirmek |
200,000 Kez X-Ray Cihazından Geçmek = | Mide Tomografisi Çektirmek |
Xray cihazlarında X ışınları yerine elektromanyetik alan kullanılmaktadır. Sadece kişinin üzerinde metal varsa tespit edip sinyal veren cihazlardır. Vücudunda protez takılı kişiler X-ray cihazlarından geçtiklerinden sadece sinyal verir, sağlığınızı etkileyecek bir tehdit bulunmamaktadır. Rahatlıkla bu güvenlik kapılarından geçebilirsiniz
Metal dedektörleri implantların üretildiği titanyum veya zirkonyuma karşı hassas değildirler bundan dolayı implantlar metal dedektöründe ötmezler. Ayrıca kişiler MR ya da X-ray gibi metale duyarlı cihazlara rahatlıkla girebilirler.
Kalp damarlarındaki stentler çok küçük oldukları için hava alanlarındaki ve diğer yerlerdeki güvenlik denetimlerinde kullanılan x-ray cihazlarında sorun yaratmazlar. İncecik tellerden yapılmış olan bir stenteki metal bir diş dolgusunda kullanılan metalden fazla değildir. Yine de hastanın stent takıldığı zaman doktorun verdiği küçük kartı cüzdanında taşımasında yarar vardır.