Güvenlik açısından oldukça önemli bir güvenlik kontrol sistemi olan x-ray cihazları, kurulum açısından karmaşık ve zor gözükse de sanılanın aksine oldukça kolay ve basittir. Sizde x ray cihazının kurulumu hakkında bilgi sahibi değilseniz ve nasıl kurulduğu hakkında detaylı bilgiye ihtiyacınız varsa, “X-ray Cihazı Kurulumu Nasıl Yapılır?” adlı içeriğimize göz atabilirsiniz. Böylelikle X-ray cihazının kurulumu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Hepinize keyifli okumalar ve iyi günler dileriz.
X-ray Cihazı Nasıl Kurulur?
X-ray cihazları güvenlik açısından oldukça güvenilir cihazlardır. Yüksek güvenilirliğe sahip olan bu cihazlar genel olarak çok komplike ve karmaşık bir yapıya sahiplermiş gibi görünseler de, çok kolay bir kuruluma sahiptirler. Bahsi geçen bu kurulum sürecini 3 başlık altında inceleyebiliriz. Bunlar; Kutu açılımı ve kurulumu, elektrik bağlantısı entegrasyonu ve konveyör bandı ayarıdır. Bu süreçleri detaylı şekilde incelemek gerekirse;
Kutu Açılımı ve Kurulum
Gönderimi yapılan tüm x-ray cihazları korunaklı ahşap sandıklarda gelmektedir. Böylelikle x ray cihazınız teslimat sırasında yaşanabilecek durumlara karşı korunmaktadır.
- Xray cihazının kutu açılımını yaparken ilk olarak tahta parçalarını çıkarın.
- Ardından cihaz tamamen kutudan çıkardıktan sonra forklift yardımıyla, işaretli yerden kaldırın ve kurulum yapacağınız alana taşıyın.
- Sonra xray cihazınızın yatay konumda olduğundan emin olmak için ayarlanabilir ayağı döndürün ve mevcut konuma getirin.
- Artık x-ray cihazınız kurulum için hazır bir vaziyettedir. Elektrik bağlantılarının yapılması için kuruluma başlayabilirsiniz.
Elektrik Bağlantısının Yapılması
Kutu açılımdan sonra en önemli kısım olan bağlantı kısmı, xray cihazınızın çalışmacı açısından büyük bir önem taşımaktadır. Bu sebeple elektrik bağlantılarının doğru sırayla yapılması gerekmektedir. Aksi halde xray cihazına elektrik gitmediği için cihazınız off durumunda kalır ve çalışmaz. X-ray cihazının temelde 2 farklı kurulum şekli vardır. Bunlardan birincisi yönetici çalışma platformu, ikincisi ise yönetici çalışma platformu olmadan kurulum. Bahsi geçen bu kurulum türlerini incelemek gerekirse;
Yönetici Çalışma Platformu (SWP) Olmadan Kurulum
- Bunun için ilk olarak güç kablolarını doğru bir şekilde eşleştirerek bağlayın.
- Ardından cihazın çıkış kısmını yapıp, sıkıca bağlayın. Böylelikle hem cihaz kablo bağlantısı kurulur hem de cihaz sabitlenmiş olur.
- Bir önceki adımı tamamladıktan sonra, mutlaka bir topraklama kablosu ile 220V çıkış güç kaynağına bağlayın.
- Sonrasında tüm acil durdurma düğmelerini sıfır pozisyonuna getirip, anahtarı şaltere takın. Şaltere taktıktan sonra saat yönünde açık konuma getirip, başlat düğmesine basın.
- Böylelikle cihazın IPC ve monitörü çalışma moduna geçer.
Yönetici Çalışma Platformu (SWP) ile Kurulum
- SWP ile x-ray cihazı arasında bağlantıyı düzgün bir şekilde sağlayın.
- Ardından uzatma tablosunu, xray cihazının çıkışına takın.
- Uzatma kablosunu xray cihazının çıkışına taktıktan sonra, bir topraklama kablosu yardımıyla xray cihazını 220V çıkış güç kaynağına bağlayın.
- Son olarak tüm acil düğmelerini sıfır pozisyonuna getirip, anahtarı şaltere takın. Sonrasında şalteri saat yönünde açık konuma getirerek, başlat düğmesine basabilirsiniz.
- Artık x-ray cihazı IPC ve monitör çalışma moduna geçiş yapar.
Ayrıca x-ray cihazının aşağıdaki elektrik bağlantı şemasını inceleyerek de kurulum yapabilirsiniz.
Konveyör Bandı Ayarı
X-ray cihazlarında eşyaların hareket ettiği banta konveyör bandı denmektedir. Bu bantlar eşyaların daha kolay incelenmesini sağlar. Bahsi geçen bu bantlar genel olarak fabrika çıkışlarında ayarlı bir şekilde müşteriye sunulmaktadır. Ancak bazen x-ray cihazının yoğun kullanımına göre bant sapmaları meydana gelebilir. Meydana gelen bu sapmalar, x ray cihazının düzgün çalışmasına engel olabilir. Bu noktada, x ray cihazınız 10 mm’yi aşarsa aşağıdaki ayarlamaları yapmanız gerekir. Böylelikle x-ray cihazını eski haline getirebilirsiniz. İşte bu adımlar şu şekildedir;
Konveyör Gerilim Ayarı
- Konveyör hattında gerilim sorunu tespit ettiğinizde mutlaka, konveyörün giriş tarafındaki korumasını sökün.
- Ardından konveyör bandının her iki tarafındaki sabitleme vidalarını gevşetip, gergi civatalarına normal performansta çalışana kadar ayar yapın. Bunu yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli şey, konveyör çok sıkı olmamasıdır. Bu nedenle olabildiğince sıkı yapmamaya özen gösterin.
- Son olarak konveyör bandının her iki tarafına da aynı mesafeyi sağlayarak, gerilim ayarını tamamlayabilirsiniz.
Konveyör Bandı Sapması Ayarı
- Konveyör ileri yönde veya ters yönde çalıştığını fark ettiğiniz andan itibaren, konveyör hangi tarafta ise o tarafın sabitleme vidasını gevşetin ve silindirin sapma mesafesini ayarlayın.
- Mesafe ayarını yaparken mutlaka kademeli bir şekilde yapmaya özen gösterin aksi halde sapmalar devam edecektir.
- Kademeli olarak ayar yaparken, her kademede 10 dakika çalışmasını sağlayın. Böylece bandın düzgün çalışıp, çalışmadığından emin olabilirsiniz.
- Ardından konveyör bandına ikinci bir ayar yapın.
- Ayarlama işlemi bittikten sonra vidaları tekrar sıkıp, eski haline getirebilirsiniz.
X-ray Cihazı Çalıştırma Prensibi
X-ray cihazının çalışma prensibi karışık görünse de oldukça basit bir çalışma prensibine sahiptir. Ancak x-ray cihazını çalıştırırken birkaç önemli hususa dikkat etmeniz gerekir. Böylelikle x-ray cihazını kolay bir şekilde çalıştırabilirsiniz. Bahsi geçen bu çalışma prensibi şu şekildedir.
- İlk olarak x-ray cihazı 0 konumundan 1 konumuna getirmelisiniz.
- Ardından yeşil start butonuna basın. Butona bastıktan sonra yeşil bir ışık yanacaktır. Bu yeşil ışık x-ray cihazının aktif duruma geçtiğini gösterir.
- Sonra sisteme belirlenen kullanıcı adını girip, sistemi aktifleştirin.
- Kullanıcı adınız 1111 olup, giriş şifreniz 1234’tür sonrasında bu şifre ve kullanıcı adını değiştirebilirsiniz.
- Bu alana da yukarıda yazan, 1234’twn oluşan şifreyi girin.
- Sonrasında kullanıcı adı ve şifre yazıldıktan sonra ekrandaki bu login bölümüne tıklayın. Bunu yaparken yine yukarıda görünen F1 tuşuna basın.
- X-ray cihazı sistemine giriş yaptıktan sonra yukarıda yer alan yön tuşlarına basarak, bant sistemini harekete geçirin. Ban sistemi konumunu ayarladıktan sonra yine yukarıda yer alana stop düğmesine basarak durdurun.
- Yukarıda anlatılan noktalar eksiksiz tamamlandıktan sonra, banttaki nesnelerin incelenmesi için;
- “Taşıma İleri” tuşuna basılarak, taşıma bandı çalıştırılır. Ardından nesne kanaldan geçerken ekranın sol alt kısmında görünür. Aynı zamanda tarama görüntüsü de görüntülenebilir.
- Nesne geçerken daha fazla incelemeniz gerekirse, “Belt Stop” tuşuna basmanız yeterli olacaktır.
- X-ray cihazındaki görüntüyü büyütmek için Büyütme tuşuna 2 kez basmanız yeterli olacaktır. Ve ekrandaki görünüm aşağıdaki gibi olacaktır.
- Nesnenin negatif görünümde olması için “Neg” tuşuna basmanız yeterli olur.
- Nesnenin görüntüsünü inorganiğe çevirmek için de ”OS” tuşuna basmalısınız.
X-ray Cihazının Kurulumunda Yer Alan Tuşlar Ve Anlamları
X-ray cihazında yer alan tuşların her birinin bir anlamı ve kullanım alanı mevcuttur. Bu nedenle x-ray cihazındaki tuşların anlamını iyi bilmek gerekir. İşte x-ray cihazında bulunan tuşlar ve anlamları şu şekildedir;
Xray Cihazında yer alan görüntüleri negatife çevirir | |
Xray cihazında var olan görüntüyü, fabrika ayarlarına çevirir. | |
X-ray cihazında var olan görüntünün piksel kalitesini düşürür. | |
Ekranda var olan görüntünün kontrastını ayarlar | |
Görüntüyü siyah beyaza döndürür. | |
X-ray cihazlarından geçen eski bavulların yerini değiştirir. | |
X-ray cihazı ekranında beliren görüntüyü sadece organik olarak çevirir. | |
X-ray cihazında seçim yapmak için kullanılır. | |
Sadece ekranda görülen maddeleri, inorganiğe çevirir. | |
X-ray cihazı ekranındaki imlecin konumunu değiştirir. | |
Çıkış yapılmasını sağlar | |
Ekrandaki görüntüyü büyütür ve küçültür | |
Silmek istediğiniz görüntüyü silmek için tercih edilir. | |
Bagajdaki eşyanın yönünü düzenlemek için kullanılır | |
X-ray cihazını güvenli durdurabilirsiniz. |
Kurulum Öncesi/Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
X-ray cihazlarının kurulum öncesi ve sonrasında dikkat etmeniz gereken pek çok nokta mevcuttur. Bu noktalar kurulumun daha doğru ve güvenli bir şekilde yapılmasına yardımcı olur. İşte x-ray cihazının kurulum öncesi ve sonrasında dikkat etmeniz gereken noktalar;
Ön Yükleme Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Ön yükleme öncesinde mutlaka kablo bağlantılarının iyi durumda olup olmadığını kontrol edin. Böylelikle olası elektrik kaçaklarının yaşanmasını engelleyebilirsiniz.
- Bunun yanı sıra x-ray cihazının güç kaynağının güvenilir şekilde topraklanıp topraklanmadığını kontrol edin. Böylelikle kaçak elektrik sorununu engellemiş olursunuz.
- X-ray cihazının acil durdurma düğmesinin basılı olup olmadığını kontrol edin. Eğer acil durdurma düğmesi basılı ise x ray cihazını sıfırlamak için saat yönünde çevirin.
- Xray cihazının perdeleri arasında aşırı boşluk varsa veya kurşun perdeler ciddi şekilde hasar görmüşse, yine satıcı veya üretici firma ile iletişime geçin.
- Konveyör bandının konumu açık ve merkezden taşıyorsa veya bandın gevşekliği yetersizse konveyör konumunu ayarlamanız gerekir.
Sistem Ana Arayüzünde Dikkat Edilmesi Gerekenler
- X-ray cihaz sistemi otomatik oturum açma işlevini devre dışı bıraktıysa, oturum açmadan önce bir kullanıcı seçmeniz ve oturum açma bilgilerini girmeniz gerekir.
- Oturum açtıktan sonra sistem doğrudan XBIS yazılımına girerek “Kanalı Temizle” seçeneğini seçip, kanalı temizleyin.
- X-ray cihazı kanalı temizledikten sonra arayüzde F1 tuşuna basarak, kanal temizleme arayüzünü kapatabilirsiniz.
- Makine 24 saatten fazla kullanılmadığı durumlarda, sistem X-ışını jeneratörünü hazır hale getirmek için bir ön ısıtma işlemine girecektir. Bu yüzden 10 ile 20 dakika arasında beklemeniz gerekmektedir.
- Ön ısıtma işlemi bittikten sonra sistem, doğrudan ana arayüze giriş yapar.
X-ray Cihazı Kurulum Esnasında Alınması Gereken Önlemler
X-ray cihazının kurulumu yapılırken mutlaka güvenlik önlemleri alınması gerekir. Böylelikle x-ray cihazının kurulumunu güvenli bir şekilde gerçekleştirmiş olursunuz. Bu noktada dikkat edilmesi gereken şeyler şunlardır;
- X-ray cihazının bakım sırasında kapağını veya koruyucu parçalarını kendiniz çıkarmaya çalışmayın. Mümkünse uzman bir teknisyen çıkarsın.
- X-ray geçmiş kontrol sistemlerini açık havada kullanmamaya özen gösterin.
- X-ray cihazlarının belirtilen çalışma voltajı altında çalışmalıdır. Ekipman kullanılmadan önce kullanılan voltaj kontrol edilmelidir.
- Eğer x-ray cihazlarında voltaj dalgalanmasının regülasyonu aştığı bir alan varsa AC voltaj dengeleyici kullanmanızı tavsiye ederiz.
- X-ray güvenlik kontrol ekipmanının parçası olmayan hiçbir elektronik bileşeni, X-ray ekipmanının güç dağıtıcısına bağlamayın.
- Uygun olmayan herhangi bir değişiklik, X-ray cihazına zarar verebilir. Bu nedenden dolayı x-ray cihazı üzerinde uygun olmayan hiç bir değişiklik yapmayın.
Sizde Denge Elektronik’in güvenlik alanında çığır açan profesyonel x-ray cihazları ile güvenliğinizi en üst seviyelere taşıyabilirsiniz.